16/02/2012

No entroido, o marrucho é o rei das nosas sobremesas

Gabriel Álvarez, Anxo Rodríguez/1ºC
-----------------------------------------------------------------------------------
Os marruchos son unha das sobremesas tradicionais galegas, Filgueira Valverde dicía “ o noso manxar céltico sae moi ben parado, constituíndo un prato principal da identidade culinaria galega”. Ao longo do territorio galego podemos atopar distintas denominacións para esta lambetada tan rica e que presta a calquera hora. Como dicía, coñecémolos como: “filloa” (termo identificado por todo mundo, outro é “freixó” e aquí en Baiona recibe o nome de “marrucho”).
Da Candeloria ao Entroido, é tempo de marruchos e outras larpeiradas. En Baiona, tamén se consomen moito na festa local da Arribada.
 
A súa elaboración é sinxela, de feito, un rico marrucho faise a base de leite, ovo, fariña, manteca, canela e azucre. Todos estes ingredientes se poñen nun recipiente fondo e bátense ata conseguir unha masa homoxénea.
A continuación vaise collendo unha pequena cantidade desa masa e bótase nunha tixola ou filloeira, previamente untada de touciño ou manteiga, déixase facer por un dos lados para a seguir darlle a volta e facela por ese lado. Finalmente retíranse e vanse colocando nun prato. A hora de comelos podemos acompañalos de mel, mermelada, crema ou nata. Tamén se pode substituír o leite por sangue de porco.
Esta fina filloa ou marrucho ten grandes semellanzas coas famosas “crêpes” francesas , “pancakes” inglesas ou “pafunkuchen” alemás.

2 comentários:

  1. Uhm! Que boa pinta teñen eses marruchos!
    Tomarei nota para facelos no taller de cociña.

    ResponderEliminar
  2. Andrea Pais 1ºB09/03/12, 10:38

    Mmmmmmm que boa pinta,entrame fame so de velas

    ResponderEliminar